”Textila spår” är en färgrik och välkomponerad utställning sammanställd av Margareta Backström Öberg och Eva Karlsson, båda från Enköping. Margareta driver ”Lata pigan”, en vintagebutik med design från hela 1900-talet. Eva är modedesignern som undervisar vid Tillskärarakademin och driver Teda Art Project, en kulturverkstad för mode och konst.
Både Eva och Margareta vill sprida och öka intresset för hållbar klädkonsumtion.

Vår önskan och intention med utställningen är att öka intresset för textil formgivning och  hantverk och bidra till att minska det slöseri som pågår. Vi vill i stället inspirera människor att handla kvalitet som håller, och lära sig att vårda och ta hand om sina plagg och textilier.

Årets utställning är lite mer lekfull, och mer fokuserad på kläder och mode under 1900-talet, som 40-talets sparsamhet och lapp- och lagningstekniker till 1970-talets politiska mode.
Vi visar en stor samling plagg från hela 1900-talet, allt från hemsytt till haute couture.
Kom och se ett stort urval av bland andra Bohus Stickning, Märthaskolan, Katja of Sweden och Marimekko.

Det kommer att anordnas flera föreläsningar och workshops under utställningstiden på temat återbruk, materialvård, hantverk och hållbar konsumtion inom textil. Vi fokuserar på att bidra till ett kunskapshöjande, ökat engagemang och ge verktyg för att skapa en mer hållbar textil och modekonsumtion.

Utställningen visades på Sillegården sommaren 2019.

På Sahlströmsgården visade Sensy Gregebo´s (Sensys bygdeväveri) vävda alster 15 juni – 13 juli.
”Linyra på vägg och golv”.
Sensy väver traditionella Fryksdalsgardinen och damastvävning, som har blivit hennes specialitet. Hon designar även linnemattor, bonader samt väver kyrkotextilier.

Tack till Leader Växtlust Värmland som gör denna utställning möjlig.